بعد از فوت پدر، حضانت فرزند با چه کسی است؟ نقش مادر و پدربزرگ پدری
اگر پدر فوت کند و مادر زنده باشد، اصل بر حضانت مادر است؛ حتی اگر پدربزرگ پدری زنده باشد. اما حضانت با ولایت قهری و اختیار ادارهٔ امور مالی کودک تفاوت دارد.
آخرین ویرایش:
حضانت فرزند بعد از فوت پدرش با پدر بزرگ پدری اش هست؟
اگر پدر فوت کند و مادر زنده باشد، اصل قانونی این است که حضانت فرزند با مادر است؛ حتی اگر پدربزرگ پدری در قید حیات باشد یا پدر برای کودک قیم یا وصی تعیین کرده باشد. بااینحال، حضانت با ولایت قهری یکی نیست: پدربزرگ پدری ممکن است در امور قانونی و مالی کودک جایگاه ولایت قهری داشته باشد، اما این موضوع بهتنهایی حضانت را از مادر نمیگیرد. دادگاه میتواند با توجه به مصلحت کودک تصمیم دیگری بگیرد.
پس از فوت پدر، اختلافی که گاهی میان مادر و خانواده پدری پیش میآید این است: «چه کسی حق دارد کودک را نگه دارد؟» حضور پدربزرگ پدری ممکن است این تصور را ایجاد کند که کودک باید نزد او زندگی کند؛ درحالیکه قانون میان نگهداری و تربیت روزمره کودک و اختیار قانونی در امور او تفاوت گذاشته است.
پاسخ کوتاه این است: اگر مادر زنده باشد، حضانت اصولاً با مادر است؛ اما ولایت قهری و برخی تصمیمهای مالی کودک موضوع جداگانهای است و میتواند با پدربزرگ پدری باشد.
حکم قانونی درباره حضانت پس از فوت پدر:
ماده ۱۱۷۱ قانون مدنی مقرر میکند که با فوت یکی از والدین، حضانت با والد زنده است؛ حتی اگر والد فوتشده برای کودک قیم تعیین کرده باشد. ماده ۴۳ قانون حمایت خانواده نیز مشخصاً میگوید حضانت فرزندانی که پدرشان فوت شده با مادر است؛ مگر اینکه دادگاه، به درخواست ولی قهری یا دادستان، حضانت نزد مادر را برخلاف مصلحت کودک تشخیص دهد.
بنابراین صرف زندهبودن پدربزرگ پدری، بهتنهایی باعث نمیشود حضانت از مادر گرفته شود. برای تغییر این وضعیت، موضوع باید در دادگاه بررسی و مصلحت کودک احراز شود.
تفاوت حضانت مادر با ولایت قهری پدربزرگ:
حضانت به نگهداری و تربیت کودک مربوط است؛ مثل مراقبت روزانه، محل زندگی و پیگیری امور معمول او. ولایت قهری، در مقابل، به اختیارات قانونی ولی در امور کودک، بهویژه امور مالی و حقوقی، مربوط میشود.
طبق ماده ۱۱۸۰ قانون مدنی، طفل صغیر تحت ولایت قهری پدر و جد پدری است. پس ممکن است پس از فوت پدر، مادر حضانت فرزند را بر عهده داشته باشد و پدربزرگ پدری در جایگاه ولی قهری قرار گیرد. هیچکدام از این دو عنوان بهتنهایی جای دیگری را نمیگیرد.
برای نمونه، مادر ممکن است از کودک مراقبت کند، اما فروش مال بهارثرسیده به کودک یا برخی اقدامات مالی او تابع مقررات ولایت و نظارت قانونی باشد.
آیا ازدواج مجدد مادر باعث سلب حضانت میشود؟
در فرض فوت پدر، ماده ۴۳ قانون حمایت خانواده اصل را بر حضانت مادر گذاشته و تغییر آن را به تشخیص دادگاه و مصلحت کودک وابسته کرده است. بنابراین نباید بدون بررسی پرونده نتیجه گرفت که ازدواج مجدد مادر، بهتنهایی و خودکار حضانت را از او میگیرد. اگر ولی قهری یا دادستان مدعی شود ماندن کودک نزد مادر به مصلحت او نیست، باید این موضوع در دادگاه بررسی شود.
چه زمانی ممکن است دادگاه حضانت را تغییر دهد؟
اگر درباره سلامت، امنیت یا تربیت کودک نگرانی جدی وجود داشته باشد، ولی قهری یا دادستان میتواند از دادگاه درخواست رسیدگی کند. دادگاه باید شرایط واقعی کودک و خانواده را بررسی کند و تصمیمش را بر پایه مصلحت کودک بگیرد؛ صرف اختلاف میان مادر و خانواده پدری برای تغییر حضانت کافی نیست.
اگر اختلافی پیش آمده، مدارک مرتبط با وضعیت زندگی و مراقبت از کودک را نگه دارید؛ از جمله مدارک درمانی یا تحصیلی و مستنداتی که شرایط مورد ادعای هر طرف را نشان میدهد.
یک مثال کاربردی:
پدری فوت کرده و مادر کودک زنده است. پدربزرگ پدری میگوید چون ولی قهری است، کودک باید با او زندگی کند. در این وضعیت، صرف عنوان «ولی قهری» برای گرفتن حضانت کافی نیست. اصل قانونی، حضانت مادر است و تغییر آن نیازمند تصمیم دادگاه بر مبنای مصلحت کودک است.
بعد از فوت پدر، اگر مادر زنده باشد، اصل بر این است که حضانت فرزند با اوست. پدربزرگ پدری ممکن است ولی قهری کودک باشد، اما این جایگاه بهخودیخود به معنی داشتن حضانت نیست. اگر درباره شرایط زندگی کودک اختلافی وجود دارد، تصمیم نهایی با دادگاه و بر پایه مصلحت او خواهد بود.
اگر پس از فوت پدر درباره نگهداری فرزند یا اختیار اداره امور مالی او اختلاف پیش آمده، پیش از اقدام، مدارک و شرایط پرونده را بررسی کنید. برای دریافت راهنمایی متناسب با وضعیت خود، از خدمات مشاوره حقوقی وکیلموکل استفاده کنید.
در حال بارگذاری نظرها…